Son Yazılar

8 Mayıs 2018 Salı

YENİ MEZUN ÖĞRENCİLER CV NASIL YAZMALI ?




Lise ve üniversite öğrencileri bazen CV yazma konusunda kendilerini tecrübesiz hissederler,Sınırlı bir iş tecrübeniz varsa özgeçmişinizi nasıl yazıyorsunuz ? Düşündüğünüz kadar zor değil.

 Lise ve üniversite öğrencileri özgeçmiş hazırlarken iş hayatı deneyimleri yerine, okul çalışmalarınızı, staj deneyimlerinizi ve yarı zamanlı çalıştığınız iş ' te geliştirmiş olduğunuz beceri ve bilgiyi yazabilirsiniz.


Eğer iş geçmişiniz için başvuruda bulunduğunuz işlerle ilgisi yoksa, istediğiniz iş ile ilgili sahip olduğunuz beceri ve deneyimleri vurgulayabilirsiniz. Bu kılavuzda size nasıl olduğunu göstereceğiz.

Başarılı Bir Öğrenci Özgeçmişi nasıl oluşturulur ?

Becerilerinizi ve deneyiminizi tanımlayın


Özgeçmiş yazma beyin fırtınası ile başlar. Geçmiş işlerinizi, stajınızı, okul projelerini ve gönüllü çalışmalarınızı not edin.

Bu aşamada, hiçbir şeyi dışarıda bırakmayın. Çim biçme veya çocuk bakıcılığı gibi mevcut iş aramanızla alakasız kalan geçmiş işler, hala işverenlerin aradığı bazı becerileri gösterebilir.

Bu, özgeçmişinizi yazarken başvurmanız gereken bilgilerdir. Geçmiş deneyimlerinizle ilgili detaylı notlar almak artık özgeçmiş yazma sürecini daha sonra kolaylaştıracaktır.

Başvurduğunuz iş için hangi becerilerin en yararlı olduğunu düşünün

Bir müşteri hizmetleri işi arıyorsanız , iletişim becerileri önemli olacaktır. Bir bankada giriş seviyesi bir iş için, nakit işleme becerileri gerekecektir.

1. adımda aldığınız iş geçmişi notlarına bakın. Bebek bakıcılığı yaptığınız çocuklar arasında bir tartışmayı etkisiz hale getirmek için iletişim becerilerini kullandınız mı? Ya da bir bağış toplama etkinliğinde gönüllü olurken parayla mı uğraştın?

Hangi becerileri kullandığını ve istediğiniz işe nasıl bağlı olduklarını yazın. Bu, deneyiminizi veya becerilerinizi açıklarken özgeçmişinize neler yazacağınızı anlamanın kolay bir yoludur.

İstediğiniz iş için özgeçmişinizi özelleştirerek, işverenlerin aradıkları beceri ve deneyime sahip olduğunu gösterebilirsiniz.

 İşverenlerin aradığı birkaç beceri aşağıdadır;

  •     Liderlik
  •     Takım halinde çalışabilme yeteneği
  •     İletişim becerileri (yazılı ve sözlü)
  •     Problem çözme yetenekleri
  •     Güçlü çalışma etiği
  •     Girişimci
  •     Analitik / sayısal beceriler
  •     Esneklik / uyum
  •     Teknik beceriler
  •     Kişilerarası beceriler (başkalarıyla iyi ilişki kurar)

Size Uygun En İyi CV Tasarımlarını Seçin


Aşağıda, lise ve üniversite öğrencileri için mükemmel olan bazı örnek özgeçmişleri listeledik.

Sizin için en uygun özgeçmiş şablonunu seçin. Bazı özgeçmişler belirli bir işe yönelik doğru yönlendirir. Diğerleri genel amaçlıdır ve çeşitli iş türleri için uygundur.

Tecrübe ve becerilerinizle ilgili notlara bakın. Özgeçmişinize ne yazacağınızı düşünün ve şablonunuzu buna göre seçin.


Özgeçmiş Yazma


Asıl önemli yer buradan başlıyor. Şimdi, bir özgeçmişin temel bileşenleri ve bunların nasıl bir araya getirileceğini öğrenelim.

Özgeçmişiniz bölümlere ayrılacaktır. Özgeçmişte, her zaman İletişim Bilgileri, Eğitim ve Deneyim veya Çalışma Geçmişi bölümlerini içermelidir.

Bunun yanı sıra, eklenecek diğer alternatif bölümleri seçebilir ve bunları en iyi nasıl düzenleyeceğinize karar verebilirsiniz.

 Ekleyebileceğiniz bazı bilgiler:

  •     Kariyer Hedefi veya Özet Bilgi
  •     İlgi Alanları ve Aktiviteler
  •     İlgili Beceriler
  •     Başarılar ve Ödüller
  •     Referanslar

Bu listedeki her bölüme ihtiyacınız olmayabilir. Sizin için en uygun olanları seçin. Böylece, yaptığınız özgeçmiş size tamamen özel olacak.

Her bölüme adım adım ilerleyelim ve bunları nasıl bir araya getireceğimizi öğrenelim.

İLETİŞİM BİLGİLERİ


İletişim bilgileriniz her zaman özgeçmişinizin en üstünde olmalıdır, böylece işverenler kolayca bulabilir.

Şunları eklemeniz gerekecektir;


  •     Ad Soyad
  •     E-Mail
  •     Telefon numarası
  •     Adres Bilgisi
  •     Sosyal Medya Hesapları ( Linkedin vs. )

Birkaç ipucu:


    E-posta adresinizin profesyonel olduğundan emin olun. İlk ve son adlarınızı içeren bir takma ad kullanmak her zaman iyidir. Örnek ibrahim.çetin@hotmail.com
  
    Tam sokak adresinizi eklemeniz gerekmez. Sadece iş için önemli bir yer varsa ekleyin. (Örneğin, bu iş için birden fazla yere gitmeniz gerekiyorsa ve merkezi bir konumda yaşıyorsanız, adresinizi göstermek yararlı olabilir.)

 EĞİTİM

Lise öğrencisi iseniz, eğitim bölümü muhtemelen özgeçmişinizin üst kısmına yaklaşacaktır. Daha fazla iş deneyimi kazandıkça, eğitim bölümünüzü özgeçmişinizde daha aşağıya taşıyabilirsiniz.

Sırayla, şu ayrıntıları listeleyin:


  •     Okul Adı
  •     Bölüm
  •     Mezun olduğunuz yıl ve yıl (mezun olduğunuz yıl veya mezun olmasını beklediğiniz yıl)

Lise öğrencisiyseniz, lisenizin adını özgeçmişinize ekleyebilir - ortaöğretim veya ilkokulu yazmaya gerek yoktur. Üniversitede iseniz lise adınızı eklemeniz gerekmez.

Yarı zamanlı iş tecrübesi ya da staj tecrübesi yok mu? Okuduğunuz bölümdeki derslerinizde neler öğrendiğiniz hakkında konuşabilirsiniz. Başvurduğunuz iş ile ilgili sınıfları veya projeleri listelemek için “İlgili Kurs” gibi bir başlık kullanabilirsiniz.

İşte bir araştırma görevlisi pozisyonu için başvuran bir üniversite öğrencisi için örnek bir eğitim listesi:



Çukurova Üniversitesi
Bölüm: Çevre bilimleri
Mezuniyet yılı: Haziran 2017
İlgili kurs:
  • Kimyasal ve mikroskopik teknikleri kullanarak tanımlanmış mantarlar
  • Puget Sound'da zararlı alg gelişimi hakkında bilgi edinmek için toplanan alg örnekleri
  • Kamu politikası ve çevre üzerine yayınlanmış araştırma raporu

KARİYER HEDEFİ


Amacınız, işe alım yapanlara kim olduğunu, ne sunduğunuzu ve neye baktığınızı bildiren kısa bir özettir.

Bazı insanlar 'Hedef Bildirimi', 'Kariyer Hedefi', 'Kariyer Beklentisi' veya 'Özet' gibi farklı bir başlık seçerler.

Amaç 2 ile 4 satır arasında olmalıdır (3 idealdir).


Yüzlerce potansiyel adaylar ile, işe alım uzmanları bu bölümü genellikle önemli bilgiler için tararlar. Özgeçmişinizin bu bölümünü yazmanın en önemli yolu, iş beklentilerini belirlemektir.


İLGİ ALANLARI VE AKTİVİTELER

İş piyasasına yeni başlayan öğrenciler için ilgi alanları ve aktiviteler, işverenlerin aradıkları becerilere sahip olduğunuzu göstermenin iyi bir yoludur. Bir spor takımında olsaydınız ya da satranç kulübünde aktif olsaydınız, bunlar bir takım oyuncusu olduğunu gösterebilir. 10 yıl boyunca dans dersleri aldıysanız, bu size tutkulu ve kararlı olduğunuzu gösterir.

İş Geçmişi bölümünüzde olduğu gibi, bu bölümde ne yaptığınızı, nerede yaptığınızı ve ne kadar süre yaptığınızı belirtmek istersiniz.

Listelenecek çok fazla çalışma geçmişiniz yoksa ilgi alanlarınız ve etkinliklerinizle ilgili belirli sorumluluklar veya beceriler hakkında ayrıntılar ekleyebilirsiniz. Sadece iş aramanızla alakalı olduğundan emin olun.

Örneğin:

Piyano öğrencisi, Nova Müzik Okulu, Aralık 2016-
  • Haftalık dersler artı en az 3 saat pratik yapıyorum
  • Asistan yeni başlayanlara bilgiler veriyorum.
4S Kulüp Başkanı, “4S Genç Kulübü”, Eylül 2014-Eylül 2015
  • 4S genç klubü toplantıları planlandı, planlanan bağış toplama etkinlikleri düzenlendi.
Bu aktiviteler sorumluluk ve liderlik göstermektedir. Bu gibi bilgiler, işverenlerin iş için en iyi aday olabileceğinin farkına varabilir.


 İLGİLİ BECERİLER

Bu bölüm için, 1. ve 2. adımlarda becerilerinizle ilgili aldığınız notlara geri dönebilirsiniz. İstediğiniz iş ile ilgili becerileri kullanarak bu bölümü doldurun.

Özgeçmişinizde ayrıntılı bir beceri bölümüne sahip olmak, sınırlı bir iş geçmişi için telafi edebilir.

Yetenekler altında E-posta veya Microsoft Word gibi şeyler listelemenize gerek yoktur. Artık her iş arayan adayın bunları bilmesi mutlaka isteniyor ve her aday bunları bilmesi gerektiğini az çok biliyordur.

Ancak, WordPress ve ya Joomla üzerinde bir web sitesi tasarladıysanız, okul gazetesi için röportajlar yaptıysanız veya fotoğrafçılık deneyiminiz varsa bunları özgeçmişinize eklemek isteyebilirsiniz.Bu deneyimler iş arayan adayların belki sunmayacağı bir özelliğiniz olabilir.

Özgeçmişinizdeki her bölümde olduğu gibi, her zaman alakalı ayrıntıları ekleyin. Bu bölümün uzun olması gerekmiyor, ancak yalnızca fotoğrafçılık deneyiminden çok ne tür bir fotoğrafçılığınızı yaptığınızı söylemek yararlı olacaktır.

İlgili Beceriler bölümünüzün neye benzeyeceği aşağıda açıklanmıştır:

  • WordPress ve Google Drive'da uzman
  • Portre ve doğa fotoğrafçılığı deneyimi
  • Profesyonel iletişim becerileri

BAŞARILAR VE ÖDÜLLER

Belki yarı zamanlı da olsa bir iş yerinde Ayın Çalışanıydınız. Etkinlikleriniz ya da işlerinizdeki ödüller, başarılar özgeçmişte listelenmeye değer.

İşte bir Başarılar ve Ödüller bölümü örneği:


  • Ulusal Onur Topluluğu üyesi, 2015-2016
  • Ayın Çalışanı, Kitap Dersanesi, Ekim 2014
  • ''Mühendis Bayanlar Yarışıyor'' Finalisti, Haziran 2014

REFERANSLAR

Özgeçmişinize faydası olacağını düşünüyorsanız, en fazla üç referansın iletişim bilgilerini listeleyebilirsiniz.

Özgeçmişinizde ne yazdığı önemli değil, işverenlerin referans isteyebilir. Her zaman en az üç referansa sahip olmalısınız.

Referans olarak arkadaş veya aile üyelerini kullanmaktan kaçının. Bunun yerine eski işverenlerinizi, profesörleri, öğretmenleri kullanın. Potansiyel işverenlerle paylaşmak için referanslarınızın isimlerini, telefon numaralarını, e-posta adreslerini yazmaya özen gösterin.

Aktif olarak referans olarak kullandığınız kişilerle daima iletişim halinde olduğunuzdan emin olun. İş vereniniz referans olarak eski öğretmeninizi ararsa ve öğretmeniniz sizden 2 yıl'dır haber alamadığını belirtir ise size hiç bir faydası olmayacaktır.




Öğrenci Cv Örnekleri Şablonlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder